Termosky a vše, co o nich ještě nevíte | HUSKYCZ.CZ

Termosky a vše, co o nich ještě nevíte

Termosky a vše, co o nich ještě nevíte

Co by to bylo za lyžovačku bez horkého svařáku, nebo celodenní výlet bez usrknutí kávy. Abyste za každým občerstvením nemuseli do kiosku, vyražte s kvalitní termoskou. V některých totiž klidně uvaříte i jídlo. Přečtěte si náš přehled, kde se dozvíte, na co si dát pozor při jejich výběru a proč je velká lahev lepší než malá.

Jak termoska funguje

Konstrukci běžných termosek si představte jako nerezovou nádobu uvnitř druhé –⁠ větší nádoby, jejichž stěny se navzájem nedotýkají. Z prostoru mezi nádobami výrobci odsávají vzduch, čímž vzniká vakuum. To proto, že vzduchoprázdno zabrání přenosu tepla z jedné stěny do druhé. A stačí ho mezi nádobami jen 1 mm a teplo zůstává uvnitř termosky. Výrobci také zlepšují účinnost povrchů uvnitř lahve leštěním, čímž ještě více minimalizují přenos tepla zářením.

Do každého ročního období

  • Stejně tak, jako dokáže termolahev udržet teplo z horkého obsahu uvnitř, umí to i obráceně. I v tom největším horku si díky tomu celý den vychutnáváte studený nápoj.

A jak dlouho dokáží termosky udržet teplotu? Záleží na kvalitě zpracování, na robustnosti lahve a na jejím objemu. U běžné termolahve do pětistovky očekávejte, že nápoj udrží horký, případně studený 8 až 12 hodin. Z kvalitní termosky dostanete i po 24 hodinách horký nápoj o teplotě okolo 55 až 60 °C. Špičkové kousky se pyšní až 40 hodinami, po které udržují teplotu nápoje. Kupříkladu ledová tříšť se v termosce Stanley díky patentované izolaci QuadVac™ rozpustí až po šesti dnech. To úctyhodný výkon, co myslíte?

Jak uvařit jídlo v termosce

Pokud vás při vašich toulkách tlačí čas a nemáte kde uvařit, vaše termoska klidně uvaří jídlo za vás. Suroviny teplotně zpracuje během prvních pár hodin, po které udrží teplotu 70-90 °C. Takže i když šlapete do kopce, vaříte si ve svém batohu.

A má to vícero výhod. Kromě toho, že šetříte čas, který byste strávili čekáním, než se jídlo uvaří, šetříte i palivo ve vařiči. V horkém a suchém létě, či v chráněných parcích pak také minimalizujete riziko požáru.

Termoska se také hodí, když potřebujete připravit jídlo pro více lidí a máte k dispozici pouze jeden ešus. Přílohu, ať jde o těstoviny, rýži nebo brambory, necháte vařit v termosce, zatímco v ešusu připravujete zbytek jídla například omáčku.

Rychlý návod na přípravu polévky

  1. Připravte si suroviny

    jako třeba bramboru, mrkev, maso/salám, bujón apod. Ingredience nakrájejte na co nejmenší kousky a vložte do termosky.

  2. Doveďte v ešusu vodu do bodu varu

    Termosku zalijte vodou do dvou třetin tak, aby byly všechny potraviny ponořené.

  3. Termosku uzavřete a pořádně protřepejte

    Tím jídlo a bujón dostatečně promícháte a potraviny i vnitřek termosky řádně natemperujete..

  4. Vodu ochlazenou temperováním potravin slijte zpět do ešusu

    a přidejte sem poslední díl vody k zaplnění termosky. Opět ji přiveďte k varu.

  5. Vodu vraťte do termosky, lahev zavřete a hoďte do batohu

    Přibližně po 1,5 až 2 hodinách bude jídlo hotové. Klidně tam jídlo ale nechte déle. Svou teplotu si udrží i 6 hodin. (Podle typu konkrétní termosky.).

Jak vybrat termosku

  • V první řadě termosku vybírejte podle toho, co v ní plánujete uchovávat. Jestli pouze nápoje, nebo v ní nouzově připravíte i jídlo. V tomto případě vám totiž lépe poslouží termoska o větším objemem a širokým hrdlem.

Na velikosti záleží

Malé termohrnky využijete na čaj a kávu na kratších výletech ve dvou, hodí se ale i do práce nebo do školy. Velké litrové termosky zase využijete na výletech ve větší skupině nebo na celodenní túře.

Podstatné u velikosti lahve je, že významně ovlivňuje dobu, po kterou si tekutina uchová svou teplotu. Plná litrová termoska udrží teplotu mnohem déle než plná půllitrová. Což je dáno jednoduchou fyzikou každá z nich má totiž jiný poměr plochy nádoby k objemu tekutiny uvnitř.

Proto je rozdíl velikosti a váhy termosky s objemem 0,7 a 1 litr zanedbatelný, ale větší termoska bude mít vždy lepší vlastnosti.

husky-10

Vyberte si správnou termosku pro vaše toulky

Uzávěry

Termolahve se liší také typem uzávěru. U většiny termolahví naštěstí nemusíte odstranit celé šroubovací víko, abyste se napili. Díky tomu akumulované teplo zbytečně neutíká

Uzávěry jsou buď:

  • Šroubovací (víčko stačí pootočit a nápoj můžete nalévat),
  • nebo mačkací (stiskem pružinového mechanismu pootevřete víčko).

Mačkací uzávěr zároveň plní funkci tlačítka pro vyrovnání tlaku uvnitř a vně lahve pro snazší otevírání. Takovou lahev pak klidně otevřete jednou rukou za chůze.

Složitější mechanismy jsou vždy náchylnější na opotřebení, takže se může stát, že vám po čase začne víčko protékat. Na šroubovacím mechanismu se nemá takřka co pokazit, ale zaplatíte za to méně pohodlným užíváním.

Jak se starat o termosku

Stejně jako každé nádobí je třeba termosku pravidelně mýt. Většinu termosek ale nelze mýt v myčce. Proto je lepší, když si zavede rituál a po každém použití vše pečlivě umyjete ručně.

Běžné mytí

  • Nejprve termosku pořádně propláchněte,
  • přidejte trochu saponátu a horké vody (ne však vařící),
  • láhev důkladně protřepte,
  • důkladně umyjte hrdlo
  • a nechte termosku vyschnout.

Pokud po důkladném umytí váš nápoj nechutná pořád valně, zaměřte se na usazené nečistoty v uzávěru. Zde se velmi často skrývá pachuť, která vám znepříjemňuje život.

Nejjednoduššeji vyčistíte uzávěr termosky odmočením víčka v roztoku saponátu a horké vody. Chuť neutralizuje také roztok z kávové sedliny. Poté však víčko důkladně propláchněte, ať v ní naopak nezůstane chuť kávy. :)

Odstranění zápachu či plísně

Káva ani roztok saponátu nepomohly a vy si stále lámete hlavu, jak odstraníte pachuť z termosky, nebo dokonce plíseň?

Nepoužívejte ocet!

Nabízejí se staré známé metody, jako je ocet nebo jedlá soda. Na termosku ale nikdy NEPOUŽÍVEJTE OCET. Mohl by totiž narušit povrch nerezové oceli. Místo octu použijte raději jedlou sodu v kombinaci s horkou vodou.

Co k termosce přibalit

K hodování nad kávou i čajem se hodí i tradiční plecháčky nebo plechové hrnky. Pokud zvolíte hrnek s karabinou, nemusí vám ani zabírat místo v batohu. 

Pro pořádné fajnšmekry je pak třeba termo krýgl na vychlazení piva. Kvůli jeho rozměrům to není nejpraktičtější vybavení do krosny, ale pro milovníky cestování karavanem to je příjemná vychytávka, stejně tak jako chladící box na potraviny.

Na hory i na doma

Možná si říkáte, že je termoska ideálním parťákem jen na cesty. Ale usnadní vám taky přípravu nápojů v práci i doma. Zvláště, pokud patříte mezi milovníky sypaných čajů. S termolahví totiž ušetříte čas i energii spotřebovanou neustálým ohřevem vody při opakovaném zalévání čaje. Díky ní vodu ohřejte pouze jednou a při druhém či třetím nálevu čaj zalijete přímo z termosky. 

Proto pamamatujte, že když máte doma dobrou termosku, je škoda ji mít zastrčenou pořád v poličce. :)

(4)
860 Kč
Není skladem
(1)
1 170 Kč
Doručíme 27. 12. 2024 do 30 minut na 1 prodejně

 

Přečtěte si také, jak vyberete pohodlný spacák na vaše cesty. >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proč nakupovat u husky

Nákup přímo
od výrobce
Vracení a výměna
zboží ZDARMA
Doprava
ZDARMA
Výhodné
klubové ceny
19 kamenných
prodejen
Na vašem soukromí nám záleží

HUSKY CZ, spol s.r.o. potřebují Váš souhlas s použitím souborů cookies, aby Vám mohli lépe přizpůsobit webové stránky a usnadnit jejich používání. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce "Informace o cookies".

máte
dotaz?
CHCETE POMOCT S VÝBĚREM?
Ozveme se Vám v nejbližší možné době v pracovní dny 9:00-16:30.
Ozveme se Vám v nejbližší možné době v pracovní dny 9:00-16:30.

Přihlášení
do HUSKY klubu